Известие

Collapse
No announcement yet.

Термостат от Рено 5 и температура на таблото

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Термостат от Рено 5 и температура на таблото

Вчера сложих термостат от рено 5 на алфата(jtd 115 facelift). Сложих Вернет 4495, който отваря на 86 градуса, имаше и на 89, но реших че е по-добре да е 2 градуса под оригиналния от колкото 1 над, не че е голяма разликата.
    Всичко точно с монтажа, но след това стрелката се закова на чертичката между 50 и 90'С, което трябва да е 70, а не на 90'С. Колкото и газ да и давах трудно дигна малко над тази чертичка, но като я оставих на място за 5-10мин стигна 90'С. Като потеглих пак падна.

Реших че или термостата който съм сложил да е дефектен и да отваря на 70'С, или да съм го пре*бал като съм го слагал или пък датчика за температурата не мери правилно. Добре, ама ако е датчика и 86 на термостата е равно на 70 по датчика, то като качи на 90, значи температурата е в лютеницата.

Затова закчих ФЕС-а и по него температурата на двигателя беше 86'С(по таблото 70), на място качи до 97'С(по таблото 90) и се включи първа степен на перката, пада до 90 и перката се излючва.

Предполагам това е са нормални температури?
    Какво мойе да е причината срелката на таблото да не показва правилно и как евентуално да я оправя?
    '03 156 JTD 115 Sportwagon facelift
    EGR off, cat off, remap, BMC inbox

Температурите са нормални. С почистване на буксата на датчика, може показанията на уреда да се приближат до реалните, но не очаквай чудеса. С друг датчик, също може да се пооправи показанието, но пак не е сигурно. Има един вариант да се свърже успоредно с датчика едно съпротивление, но така ще направиш показанията реални само в някакъв температурен диапазон - примерно в околността на работната температура.

159 1.8 MPI
    166 2.0 TS (ex)

Comment

Ако е от датчика, няма ли и фес да показва грешно?

Comment

Не непременно, защото са 2 отделни датчика в един корпус. Един за ECU - то и един за стрелката.

159 1.8 MPI
        166 2.0 TS (ex)

Comment

В "един корпус" имаш предвид корпуса на термостата или са и на една букса?
          До колкото видях буксата на датчика има 3 кабела.

Comment

В корпуса на датчика са 2 датчика. Два от трите извода свързват датчика за ECU - то. Третият е за стрелката. Другият извод на датчика за стрелката е вътрешно свързан към шаси (в корпуса на датчика).

159 1.8 MPI
            166 2.0 TS (ex)

Comment

Първоначално публикувано от che_ Покажи съобщение
              но след това стрелката се закова на чертичката между 50 и 90'С, което трябва да е 70, а не на 90'С.
              Там са 80 градуса,а не 70
              156 2.4 JTD SW 140 подивели бизона -ex.
              147 1.9 JTDM 150 дивИ прАсци -ex.
              159 2.4 JTDM SW Qtronic 200 говеда

Comment

И 80 да са, пак не показва правилно - 7'С разлика

Comment

Значи само датчика ти дава отклонение,другото си е в ред.

Comment

Ако ECU - то мери 3 - 4 градуса над реалното, а стрелката 3 - 4 градуса надолу и нещата си идват намясто.

Най-добре е да се види, къде е истината с независим термометър.

159 1.8 MPI
                    166 2.0 TS (ex)

Comment

Склонен съм да вярвам на ЕКУ-то, защото ти1 86'С които държи когато колата е в движение съвпадат с градусите на които отваря термостата. Само ми е странно защо стрелката въобще се мести, а на стилото ми(пак 1.9 115) стрелката не мърда от средата без значение колко време работи на място.

Comment

На някои коли "стрелките" умишлено са направени инертни в зоната около работната температура за да не се тормозят излишно потребителите.
                        При 166 например стрелката стои като закована на 90 гр. В същия момент, температурата според ECU - то варира в обхвата 80 - 100.

159 1.8 MPI
                        166 2.0 TS (ex)

Comment

При мен, на същия двигател, температурата стои около чертичката под 90 (и аз я оприличавам на 70). Ако се застоя в трафик или натискам повече по баир вдига до 90. После пак си пада. Като цяло държи около 70 по прибора.
                          Alfa Romeo 156 Sportwagon, 1.9JTD, вътрешен фейслифт.

Comment

Първоначално публикувано от Penev Покажи съобщение
                            При мен, на същия двигател, температурата стои около чертичката под 90 (и аз я оприличавам на 70). Ако се застоя в трафик или натискам повече по баир вдига до 90. После пак си пада. Като цяло държи около 70 по прибора.
                            Тази чертичка при 156 е 80 градуса.
                            Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
                            GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)

Comment

Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщение
                              Тази чертичка при 156 е 80 градуса.
                              Остай друго...два реда по-нагоре съм го посочил същото и пак няма кой да го прочете......после никой не ще да помага......ми като няма кой да чете.

Comment

Working...
                              X